Úvod » POTRAVINY » Sušené plody, ořechy a semena » Hatomugi Japan, 1kg
Hato - mugi
Hato - mugi u nás obecně známý jako perličkový ječmen nebo slzovka ("Jobovy slzy"). Hato mugi je obilovina podobná ječmenu, jsou to semena divoké trávy, která mají silné čisticí účinek na organismus. Má neobyčejnou sílu a proto je ve východních zemích často doporučován jako přirozená prevence pro zdraví. Hato mugi se nepoužívá jako běžná potravina, má totiž velmi silné léčebné účinky. Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků, posiluje žaludek a je močopudný. Používá se k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění, revmatických onemocněních, bradavicích a tvorbě mateřských znamének. Lidé se zánětem slepého střeva by měli hato mugi konzumovat ve formě kaší. Zánět je většinou způsoben nadměrnou konzumací živočišných potravin.
Výhonky zelené ječmenné trávy jsou zajímavé především pro svůj obsah aminokyselin, kterých obsahuje celkem 18 z 20, včetně všech esenciálních, tedy těch, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je nutné mu je dodávat. Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.
Má vysoký obsah betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, měďi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě.
Odvar z ječmene se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a podporuje funkci jater. Celostní medicína považuje ječmen za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto prý pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Dokonce chrání před záněty kůže a zpomaluje šedivění vlasů. Používejte velké kroupy, které obsahují více výživných látek než malé krupky.
Přidávejte ho občas po troškách při vaření naturální rýže. Při vaření krup zjistíte, že pokud koupíte kvalitní, bude se z nich vyplavovat jen minimum špinavé pěny. Navíc máte jistotu, že byly vypěstovány šetrným způsobem. Z hmoty můžete udělat pomazánku, nebo moc dobré smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
Čaj hato mugi
1 pl zrn hato mugi opražíme na suché pánvi, přidáme vodu a vaříme 15-20 minut. Vlivem silného čistícího účinku můžou se objevit některé nepříjemné projevy jako je rýma, častější močení apod.. Je to normální a nesnažte se tyto projevy čištění potlačovat.
Složení: sušené Hato - mugi. Země původu: Japonsko.